Sommerferie – det perfekte tidspunkt til et par gode bøger

By 22. juni 2023juni 30th, 2023Arbejdsvaner, Trivsel

Ferietiden er et oplagt tidspunkt til lidt personlig fordybelse. Med en smule bedre tid i hverdagen, end ellers, kunne nogle af timerne måske fordrives med et par gode bøger – og hvis hverken du er til krimier eller biografier, så overvej et stykke relevant faglitteratur eller en god selvudviklingsbog.

Som rådgivere i personlig effektivitet og sunde arbejdsvaner følger vi løbende med i, hvad der rører sig på vores fagområde – nye arbejdsformer, praktiske værktøjer og best practices, som kan hjælpe vidensarbejderen til at fungere bedre i en hektisk hverdag – og indimellem støder vi faktisk på et par anbefalelsesværdige bøger, som gør os klogere og giver ny indsigt.

Vi har samlet en god håndfuld af disse bøger, som kan udfordre dine tanker, udvide dine horisonter og inspirere dig til at lave positive ændringer i dit liv. Der er noget for enhver smag, så dyk ned i det fine udvalg og finde et par perfekte ledsagere til din sommer.

At tænke – Hurtigt og Langsomt

af Daniel Kahneman er en fascinerende bog, som udforsker måden, vi tænker og træffer beslutninger på.
Vi har to fundamentalt forskellige måder at træffe beslutninger på, kaldet System 1 og System 2. Hvor System 1-tænkningen er hurtig, intuitivt og impulsiv, kendetegnes System 2 ved at være langsom, bevidst og logisk. De to systemer har hver deres styrker og svagheder – og forståelsen af dem kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger.
Bogen er let at læse og fuld af interessante og relevante eksempler. Til alle, der ønsker at forbedre deres tænknings- og beslutningsevne eller forstå de mentale processer, der driver vores adfærd.

Hvem har flyttet min ost?

af Spencer Johnson er en kort og inspirerende bog, der formidler vigtige budskaber om forandring og tilpasningsevne. En klassiker, skrevet i 1998, men stadig lige aktuel. Forandringer er uundgåelige, og forandringer er en naturlig del af livet, både personligt og professionelt. Bogen hjælper dig til at acceptere og omfavne forandringer, i stedet for at kæmpe imod dem. En vigtig lektion i en verden, der konstant udvikler sig. Så selvom forandringer kan være skræmmende og udfordrende, kan de også være en kilde til vækst, muligheder og personlig udvikling – både på arbejdet og i privatlivet.
Bogen er læst på en aften og er skrevet i en letforståelig og fængende stil, der gør den tilgængelig for alle. Den er kort, men dens budskaber er dybe og tankevækkende.

Gamestorming

af Sunni Brown, James Macanufo & Dave Gray er en inspirerende og praktisk guide til at skabe en mere engagerende og innovativ arbejdskultur.
Bogen er velegnet til både ledere og teammedlemmer, der ønsker at fremme kreativitet, samarbejde og problemløsning i deres organisation. Den giver værktøjer til at tænke uden for boksen og tilskynder til en mere kreativ tilgang til arbejde og samarbejde. Den giver dig metoder til at facilitere effektive møder, workshops og brainstorming-sessioner, hvor alle kan bidrage og føle sig hørt.
Uanset om du arbejder inden for teknologi, design, uddannelse eller sundhedsvæsen, kan bogen give dig værdifulde værktøjer til at forbedre samarbejde, problemløsning og kreativitet. Bogen er ikke kun informativ, men også engagerende og sjov at læse.

Nomadeledelse

Fantastiske forandringer i turbulente tider – af Elize Dimare & Johnny Sørensen giver et frisk og innovativt perspektiv på ledelse i en tid præget af forandring.
Forandringer kan være trælse, forstyrrende og nogle gange spild af tid. Men de kan være fantastiske, når man selv er med til at bestemme retning og tempo. Nomadeledelse handler om at at tage et positivt ejerskab for evig tilpasning og udvikling, at bevare sin nysgerrighed, ydmyghed og åbenhed og samtidig drive sig selv og sin organisation fremad. Til ledere, der ønsker at udforske nye måder at lede på og tilpasse sig et skiftende arbejdsmiljø.
Bogen kan læses som en praktisk guide til at løfte sin egen ledelse, så forandringer bliver ufarlige. Indeholder konkrete modeller, ledelsesværktøjer og 4 inspirerende cases i praksis.

Coaching for Performance

af Sir John Whitmore præsenterer coaching som en effektiv ledelsesstil, der fremmer medarbejderudvikling, engagement og præstation.
Bogen anviser, hvordan coaching kan anvendes til at motivere og støtte medarbejdere i at nå deres fulde potentiale. Du får indsigt i konkrete værktøjer, teknikker og modeller til at praktisere coaching i forskellige situationer. Du lærer at stille kraftfulde spørgsmål, lytte aktivt, give konstruktiv feedback og skabe handling og ansvar.
Bogen er en inspirerende og praktisk guide til at udvikle dine coachingfærdigheder og anvende coaching som en effektiv ledelsesstil. Den er velegnet til ledere, HR-professionelle, coaches og alle, der ønsker at forbedre deres evne til at støtte andres udvikling og præstation.

Pseudoarbejde

af Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen er en tankevækkende og kritisk øjenåbner, der udfordrer vores opfattelse af arbejde og produktivitet.
Bogen giver en dybdegående og kritisk analyse af moderne arbejdsliv og stiller spørgsmål ved vores besættelse af travlhed og konstant aktivitet. Den sætter spørgsmålstegn ved, om alt det, vi gør i dag, virkelig er meningsfuldt og produktivt – og inviterer til refleksion over vores egen arbejdskultur.
Bogen introducerer begrebet “pseudoarbejde” og hjælper med at skelne mellem ægte arbejde, der skaber værdi, og opgaver, som er unødvendige eller meningsløse. Forfatterne har udforsket de udfordringer, vi står over for i moderne arbejdsliv og giver perspektiver og løsningsforslag.
Bogen er velskrevet og engagerende, hvilket gør den let at læse og forstå. Overvej også efterfølgeren Tilbage til arbejdet.

Offline

af Imran Rashid og Søren Kenner giver indsigt i de fysiske og psykiske konsekvenser, som følger med vores brug af informationsteknologien og sociale medier.
De to forfatteres grundige research viser, at den aktuelle digitalisering er skadelig for mennesker, fordi den ændrer på vores psyke og hjerne – og at der er brug for handling nu! I realiteten er vi alle havnet i verdens største kommercielt styrede eksperiment, hvor teknologi, som laver om på vores psyke og hjerne, anvendes 24/7 – men uden at vi for alvor ved, hvad vi udsætter os selv for.
Bogen opfordrer os til at ændre på vores vaner og giver bud på, hvad vi kan gøre for at få et sundere forhold til de sociale medier. Offline er en selvstændig efterfølger til bogen SLUK, som satte hele problematikken omkring teknologiens bagsider på dagsordenen i Danmark.

Kernekvaliteter og kernekvadranten

af Daniel D. Ofman udforsker kernekvadranten som en metode til personlig udvikling og indsigt.
Bogen forklarer kernekvadranten som værktøj til at forstå vores personlige egenskaber, værdier og adfærdsmønstre. Den anviser, hvordan du kan bruge modellen til at øge din selvbevidsthed og forbedre dine relationer, og hvordan kernekvadranten kan hjælpe dig med at udvikle din autenticitet og effektivitet i dit daglige liv. Værktøjet kan anvendes på mange områder af livet, herunder til personlig udvikling, ledelse, teamarbejde og konflikthåndtering.
Bogen er er rig på konkrete eksempler, der illustrerer, hvordan modellen kan anvendes i forskellige sammenhænge – og er for alle, der ønsker større forståelse af sig selv og andre.

Snart griner vi af 8-16-jobbet

af Lise Dahl Arvedsen og Liv Otto Hassert forklarer ud fra fem kerneområder, hvordan organisationen kan forstå og indfri kravene til en moderne arbejdsplads.
Man taler om fleksibilitet, om hybride arbejdspladser, og om nye måder at arbejde på. Men mange mærker på egen krop bagsiden af medaljen, når viden går tabt, ensomheden sætter ind, og sammenhængskraften slår skår. Så hvordan indretter vi arbejdspladserne, så de meningsfuldt og bæredygtigt favner en fleksibel hverdag?
Bogen giver svar på de udfordringer, som ledere kæmper med i transformationen af deres organisationer, og byder på værktøjer til at skabe fælles forandringer i en hybrid hverdag.

 

Med håbet om, at der var noget på vores liste, som kunne friste
– God sommerferie og god læsning!