Fokus på målet: Derfor er det vigtigt at prioritere

By 16. august 2022november 7th, 2022Arbejdsvaner, Ledelse, Planlægning

Allerede august! Tiden flyver, når man har det sjovt – og vi håber, at din sommer har været god. Forhåbentlig har du fået genopladet batterierne og er klar til nye udfordringer.

Om ikke andet, er de fleste af os nu kommet os over feriens udskejelser og har fundet os til rette igen i dagligdagens regelmæssige rytme. Og med denne første og bestemt ikke ubetydelige udfordring ryddet af vejen (tilpasningsperioden kan være slem), er det et perfekt tidspunkt til at konfrontere den næste udfordring: At komme tilbage på sporet.

For selv om du er lykkedes med at ryste feriegusen af dig og finde tilbage til en form for hverdag, så er det en helt anden sag at bevare sit fokus i hverdagens kaos. Heldigvis har vi et par eksperttips, som kan hjælpe dig med netop det. Så inden alle de gode intentioner sander til i mindre (eller større) distraktioner, så fortsæt her:

Tip #1: Vær skarp på, hvad der kendetegner en prioritet

Jo tak, vi ved godt allesammen, hvordan vi skal prioritere. Eller gør vi? Det er nemlig en almindelig fejl at forveksle sine prioriteter med opgavelisten i almindelighed. Ordbogen definerer en prioritet som “noget der betragtes som vigtigere, end andet.” Nøgleordene her er vigtigere, for det betyder, at de personlige sager, du havde fokus på inden ferien, skal blive ved med at være dine prioriteter. Så lad ikke andres krav overskygge dine egne gode intentioner, men hold hovedet koldt og vær tro mod din egen overbevisning: Planlæg tiden til at kunne arbejde med dine vigtige opgaver – og modstå fristelsen til at give efter.

Tip #2: Bliv bevidst om at arbejde med 80/20-reglen

80/20-reglen, som nogle vil kende som “Paretos princip”, siger helt enkelt, at 80% af dine opnåede resultater kommer fra 20% af din indsats. En 80/20-tilgang indebærer derfor bevidstheden om at arbejde med de opgaver, som giver mest valuta for pengene – eller rettere for din tid. For den underliggende sandhed i princippet er jo også, at vi bruger 80 procent af vores tid på arbejde, der kun leverer 20 procent af resultaterne. Fordi vi har travlt med at gøre alt muligt, uden at holde fokus på, hvad der er vigtigt. Vær opmærksom på princippet og arbejd for at opretholde den rette balance. Du bør bruge det meste af din tid på det arbejde, der giver størst afkast. Find ud af, hvad der virkelig betyder noget – og vær iskold i forhold til altid at fokusere på dette først.

Hvis du tænker, at prioritering på den måde lyder enkelt, så er det sådan set også rigtigt – men desværre er det vores evne og vilje til at holde fokus, som udfordres hårdest, når projekter hober sig op, og kravene stiger. Så hold fast! Vær på vagt overfor tidsrøverne, hvad enten det handler om personer eller andet, og tænk på vores to teknikker til at holde fokus. Du ved godt, hvad der er vigtigt. Lad dig ikke afspore af noget, som ikke er.