Sådan lykkes du med dine vaneændringer

Vi har alle stået over for udfordringen med at ændre vaner. Måske ønsker du at spise sundere, dyrke mere motion eller forbedre din produktivitet på arbejdet. Men hvorfor er det så svært at omsætte vores gode intentioner til konkret adfærd – og hvad skal der til for at lykkes?

En af de største udfordringer ved at ændre vaner er vores begrænsede beslutningskapacitet. Forskning indikerer, at vores hjerner kun har en vis mængde beslutningskapacitet til rådighed hver dag – og når denne kapacitet bruges på mange små beslutninger, som konstante omprioriteringer, kan det medføre beslutningsudmattelse. Vores evne til at træffe velovervejede beslutninger forringes, og vi kan ende med at træffe dårlige beslutninger eller undgå beslutninger overhovedet.

Hvorfor er gode arbejdsvaner så vigtige?

Den overordnede fordel ved, at vi som mennesker etablerer vaner, er at spare på energien. Sunde og effektive arbejdsvaner kan hjælpe os med at øge vores præstationer og resultater på arbejdet – og når vi systematiserer vores rutiner og reducerer antallet af beslutninger, vi skal træffe, frigør vi mentale ressourcer til at fokusere på opgaverne foran os. Vi bliver bedre til at holde koncentration og fokus – og effekten er et større overskud til de væsentlige og komplekse arbejdsopgaver.

Desuden kan gode og effektive arbejdsvaner også have en positiv indvirkning på vores mentale og fysiske sundhed. Når vi træner vores selvkontrol og tager ansvar for vores daglige rutiner og gøremål, vil det medføre øget selvtillid og selvværd.

Hvordan kan vi rent praktisk implementere de gode arbejdsvaner?

Alle som har prøvet at ændre en vane – implementere ny kost eller et nyt træningsprogram – vil kunne nikke genkendende til, at det ofte er sværere, end man umiddelbart tror at få indarbejdet den nye vane.

Derfor er det vigtigt at fastsætte konkrete mål og at udvikle en plan for, hvordan du vil opnå disse. Vi anbefaler, at du starter med små og realistiske mål, såsom at holde en kort pause fra arbejdet hver time eller at planlægge din arbejdsdag på forhånd. På den måde kan du gradvist opbygge din evne til selvkontrol og styrke dine vaner.

Det kan være en god idé også at involvere andre i din proces og på den måde invitere til støtte og opbakning – fra kolleger, venner eller familie. At dele sine mål og fremskridt med andre – og opsøge feedback og input undervejs – kan være en vigtig motiverende faktor for at lykkes.

Især når vi taler om ændring af arbejdsvaner, er det vigtigt at tage hensyn til vores begrænsede beslutningskapacitet. Hvis vi ønsker at forbedre vores produktivitet – præstere bedre på arbejdet, kan vi fx etablere en morgenrutine om at starte hver dag med en bestemt opgave eller med prioritering af dagens opgaver. En af vores foretrukne metoder er at forbedre den personlige planlægning, fordi det i høj grad kan reducere antallet af beslutninger, vi skal træffe i løbet af dagen.

Et par yderligere tips, som helt sikkert vil hjælpe dig til at lykkes med vaneændringer:

Vælg en erstatningsvane: Fremfor at fokusere på at “afvænne” en dårlig vane, kan du vælge at erstatte den dårlige med en ny sund vane. Hvis du eksempelvis ønsker at blive bedre til ikke at udsætte de kedelige opgaver, kan du i stedet begynde dagen med at få klaret den værste.

Gentag din nye vane: For at forvandle ny, bevidst adfærd til en reel vane, skal du gentage den regelmæssigt i et stykke tid, for ikke at falde tilbage i den gamle vane. Hvor mange gentagelser og hvor længe, afhænger blandt andet af kompleksitet, motivation og mentalt overskud – så vær forberedt på, at det kræver tålmodighed og vedholdenhed – hvilket fører til:

Vær vedholdende: Den afgørende faktor i at ændre vaner er selvdisciplin og vedholdenhed. Alle vil på et tidspunkt i processen opleve tilbageslag, hvor man ”glemme” at følge den nye vane. Vær bevidst om, at det er helt normalt – og at det vigtigste er at komme tilbage på sporet med det samme, hvis det går galt.

 

Så ja, det er muligt at lykkes med dine vaneændringer, hvis du tager hensyn til din begrænsede beslutningskapacitet, automatiserer dine nye rutiner, samt fastsætter konkrete mål og en plan for at opnå dem. Vær tålmodig, lær af dine fejl og fortsæt den daglige træning.

Vi brænder for de gode og sunde arbejdsvaner – og en stor del af vores tid handler netop om at støtte op, når folk gerne vil lykkes med deres forandringer. Har du brug for råd og vejledning, er du altid velkommen.

Vores job er at gøre dig bedre til dit!