Klar til en stressfri jul? Her kommer vores overlevelsesguide

By 11. december 2020november 6th, 2022Arbejdsvaner, Planlægning, Trivsel

Så står vi her, ved afslutningen af et år, som blev alt andet end sædvanligt. Og med udsigten til en jul, som heller ikke bliver helt, som den plejer. En enkelt tradition vil vi nu gerne holde fast i, nemlig at dele nogle af vores mest effektive råd, som kan hjælpe dig med at lukke året med en god samvittighed – og komme godt fra start i det nye år.

Med kun et par uger til jul kan dagene nemt føles mere hektiske, end festlige – men ingen panik. Vi har samlet nogle få sunde planlægningstips, som kan sikre, at du ikke bare kommer ud af (hjemme)kontoret inden jul, men forlader det med overblik og kontrol over arbejdsmængden.

Og vi ved godt, at du sikkert har super-travlt, så i ægte PEP-stil har vi prioriteret. Nedenfor er, hvad vi – og vores deltagere – mener er de tre vigtigste ting at krydse af, inden julemiddagen kan serveres.

Planlægning

På den her tid af året hober deadlines sig op, hurtigere end ønskerne på en 5-årigs ønskeseddel. Så hvis ikke du har gjort det allerede, er det lige nu, du skal planlægge konkret tid til opgaverne med kritiske frister inden jul. Og hold fokus, for det er også sæsonen med snesevis af distraktioner. Husk at det, du skal nå, er ikke nødvendigvis det samme, som hvad du har lyst til. Udsættelser er aldrig din ven, men på denne tid af året er det særligt problematisk.

Oprydning

Tiden op til jul er altid et godt tidspunkt at få styr på sit rod – og vi taler ikke bare om kaffekopper og julekort. Vær hensynsløs med din e-mails og elektroniske filer: Arkivér eller slet så meget, som det er muligt. Ryd endelig op på din fysiske arbejdsplads også, men prioriter organiseringen af dine mails som det vigtigste. Det tomme skrivebord er fint, men det hjælper ikke på dit stressniveau, hvis du vender tilbage fra ferie til en overfyldt indbakke.

Forberedelse

Det kan være svært at se hen over julen, men du bliver bare så glad for dig selv, hvis du kan vende tilbage efter ferien til styr på tingene i stedet for kaos. Forsøg at se fremad og afgør, hvad du er nødt til at forberede, inden du lukker ned. Spørg dig selv, om du har alt under kontrol til de første to uger, når du er tilbage. Hvis du gør en ihærdig indsats med planlægningen nu, vil du kunne minimere – om ikke helt fjerne – fornemmelse af stress over arbejdet i ferien.

Og værsgo, det var det hele – vores korte overlevelsesstrategi til denne skøre tid på året, vi går i møde. Er den enkel? Jep. Er den ligetil? Bestemt. Er der nogen undskyldninger? Næh. Så kom bare i gang. Uanset hvor mange gaver du får til jul, så vil dét at kunne afslutte året uden stress (og starte det nye lidt mere afslappet) være gaven, der bare bliver ved med at give.

Glædelig jul og godt nytår!