Det er tanken der tæller – De bedste råd til at komme julen i forkøbet

By 13. december 2021november 5th, 2022Arbejdsvaner, Planlægning

Så er det jul igen – allerede! Butikker og gader har været pyntet i ugevis, og radioen spiller “Driving Home for Christmas” en gang i timen. Ja, julen banker på døren, og en tiltrængt ferie er lige rundt om hjørnet. Men der er stadig nogle arbejdsdage tilbage, så lige nu er det perfekte tidspunkt at skabe overblik, tænke fremad og planlægge – for at blive helt klar til jul og en velfortjent pause.

Vi har samlet en håndfuld af vores bedste råd fra vores egne folk og nogle af vores PEP ambassadører, som handler om hvordan vi kan lykkes med at håndtere alle årets udeståender på den bedst måde. Betragt det som en investering af lidt af din tid, som helt sikkert vil være en gave, når du vender tilbage efter ferien. Vi forsøger nemlig have øje for, hvad der betyder noget – og lige nu er det at blive klar til jul.

Den gode, gamle juleoprydning

Det er nærmest en tradition – og faktisk også en rigtig god idé – at få ryddet op, inden man går på ferie. En yndlingsbeskæftigelse bliver det nok ikke for nogen os af, men vi elsker jo at vende tilbage til en frisk og ryddelig arbejdsplads! At holde styr på indbakken er vi (som du måske ved) stærke fortalere for, og det vil helt sikkert give dig et forspring. Men selv med fuld opmærksomhed på indbakken i løbet af året, kan der godt gemme sig et par mails i bunden, som bare blev “glemt”. Rul ned og få dem ryddet af vejen nu!

Kast et kritisk blik på opgaverne

Send ikke dig selv på ferie med hovedet fyldt af hængepartier. Afsæt tid til at opdatere dit overblik over alle opgaver, som har været planlagt færdige inden jul – og prioritér dem efter, hvad der vil give størst værdi – og være den største lettelse for dig af få afsluttet. Planlæg så tid i kalenderen til at få netop dem gjort. Tag ikke nye projekter eller opgaver ind i år, medmindre du er sikker på, at du kan klare dem. Og det, som du er nødt til at lade vente: Sæt en ny og realistisk deadline – og kig mindst et par uger ind i næste år, når du gør det.

Brug tiden som din motivation

Undgå altid at udsætte ting – også nu! Brug din nærtforestående ferie som motivation til at få afsluttet de opgaver, du har undgået. Når du alligevel opdaterer dit personlige overblik, så holde ekstra godt øje med de ubehagelige af dem – Opgaver du måske har udsat i uger eller måneder. Se dem dybt i øjnene nu og få dem løst – eller planlæg i det mindste, hvordan du skal få dem klaret lige efter jul. Og hvis årsagen til, at du har udskudt dem, er at de alligevel ikke var så vigtige – så tag beslutningen og giv drop dem.

Forbered din nedlukningsstrategi

Du ved helt sikkert nu, hvornår du har tænkt dig at gå på ferie, og hvornår du er tilbage igen. Sørg for, at dine omgivelser også kender din plan. Forbered Out of office-beskeder på din telefon og din e-mail – og i alle andre systemer, hvor det vil være passende overfor dem, som forsøger at få fat i dig. Giv besked om perioden du er væk, og hvem man eventuelt kan kontakte i stedet. Lad kollegaerne vide, om du må kontaktes i særtilfælde – og hvis nogen skal tage sig af dine opgaver, så sørg for at de er klædt på.

Planlæg at komme godt tilbage

Planlæg tid nu til at komme godt tilbage efter ferien. Brug de første timer med dig selv, inden du starter møder med andre – og brug den tid som er nødvendig til at gennemgå mails og andet, som er kommet ind. Få en god fornemmelse af, hvad der er sket i løbet af ferien, herunder status på dine personlige projekter. Når det er gjort, så ajourfør din opgaveliste og dine deadlines – og afsæt tid til det, som kræver fokus. Beskyt dig selv den første dag efter ferien ved at forlænge dine Out of office-besked med en ekstra dag.

 

Med disse få, men velvalgte yndlingstips, som kan give dig en mere fredfyldt ferie og sikre, at du kommer tilbage i topform – ønsker vi dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår!