Husk hjernen, når du arbejder #2 – Planlægning og fokus

I forrige artikel kiggede vi på, hvordan hjernen kan overbelastes og gøre det svært for os at træffe beslutninger og skabe overblik. Denne gang ser vi på, hvordan du skaber gode arbejdsbetingelser for hjernen, når opgaverne skal løses – og hvordan fokustid kan forebygge stress og skabe bedre resultater.

Planlæg dig til at arbejde smartere

Stempler du ind mandag morgen og beslutter dig for at tage tingene ”fra en ende”? Så oplever du nok også, at inden du kommer dertil, har du brugt den første ½ time på at finde ud af, hvor du skal starte – og du er allerede blevet afbrudt fem gange af nye mails og spørgsmål fra kollegaer. Klokken 10 har du måske fundet at par af de ting, du skulle have kigget på, men nu er du på vej til møde!

Hos de fleste af os fungerer hjernen sådan, at den er mest frisk om morgenen og formiddagen. Så hvis du er smart, sørger du for at bruge de første timer af arbejdsdagen på de mest komplekse opgaver – og skubber så vidt muligt dine møder og rutiner til senere. Det kan godt lykkes, hvis du planlægger efter det – og holder fast i planen!

Et fokusmiljø med færre forstyrrelser

Du kan selv gøre meget for at fremme din mulighed for at arbejde koncentreret, når du har brug for det. Sluk generelt for alle dine notifikationer (på computer OG mobil), nøjes med at besøge nye mails få gange om dagen, find et roligt sted at sidde eller brug hovedtelefoner, hvis du er plaget af støj – og hjælp dine kolleger med at respektere dine fokusperioder.

Du er ikke den eneste, som har brug for arbejdsro ind imellem – alle dine kollegaer har samme behov. Så lav fornuftige aftaler med hinanden om, hvordan i skaber de bedste betingelser for fokustid:

  • Fysisk indretning: Er der mulighed for fx fokuszoner og samtalezoner?
  • Tidspunkter for møder: Aftal fx at gøre formiddagen mødefri
  • Kommunikation: Blive enige om svartid på mails, beskeder, chats

Gør de store opgaver små

Hjernen har brug for klarhed, så hvis en opgave virker uoverskuelig, vil du automatisk forsøge at skubbe den. Tricket er at bryde de større opgaver ned i mindre dele, som din hjerne kan overskue – for så er der færre undskyldninger for ikke at komme i gang.

Husk også, at hjernen arbejder, mens vi sover. Det gamle råd om at sove på tingene, virker faktisk – og en god nats søvn kan hjælpe med både kreativitet og problemløsning. Overvej at skrive din mest udfordrende opgave ned, inden du går i seng – så kan du være heldig at vågne op med en løsning!

Hold pauser og lad batterierne op

Pauser er ikke spild af tid – tværtimod. De er helt nødvendige for at holde din hjerne skarp. En metode som fx pomodoro-teknikken, som anbefaler 25 minutters fokuseret arbejde og 5 minutters pause, har hjulpet mange! Hjernen har nemlig brug for mikropauser for at restituere og bevare koncentrationen.

Vores vigtigste pointe er, at du selv kan gøre meget for at blive bedre til at arbejde effektivt, men de bedste forudsætninger skabes i fællesskab med kollegerne. Små justeringer og enkle spilleregler kan gøre en stor forskel – og I vil hurtigt kunne mærke effekten.

Vi håber, at du er blevet en smule mere bevidst om, hvordan hjernen fungerer, så du og kollegaerne kan skabe bedre betingelser for at få opgaverne løst ordentligt og skabt bedre resultater sammen. Har I har brug for et skub til at komme i gang, står vi klar med gode råd og hjælp.

Vores job er at gøre dig bedre til dit!!

Søg

Kategorier

Tilmelding

Modtag vores månedlige nyhedsbrev med viden om effektive arbejdsvaner og et bæredygtigt arbejdsliv.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.