Husk hjernen, når du arbejder #1 – Beslutninger og overblik

Kender du følelsen af at være bagud, allerede inden dagen er startet? Tankerne flyver rundt, du lader dig distrahere og glemmer aftaler – og det føles som om, du aldrig rigtig når i mål med dine opgaver. Velkommen til hjernen på overarbejde! I denne første del af vores miniserie ser vi på, hvorfor hjernen bliver overbelastet, og hvordan det påvirker dine beslutninger og din evne til at skabe overblik.
Begrænset båndbredde
Menneskets hjerne er fantastisk, men den har nogle begrænsninger, fx når det gælder den korte hukommelse. Forskning viser, at vores arbejdshukommelse kan rumme omkring 7 uafhængige informationer ad gangen – og hvis vi overskrider grænsen, risikerer vi at miste noget af det, som var på tavlen i forvejen. Derfor er hovedet faktisk et rigtig dårligt sted at forsøge at holde overblik.
Hjernens beslutningssystemer
Når vores hjerne møder nye informationer, bruger den ét af 2 ”systemer” til at træffe beslutninger: System 1 handler hurtigt og intuitivt uden det store besvær, mens system 2 tager velovervejede beslutninger, hvilket går langsommere og kræver meget mere energi.
Lader vi os oversvømme af mails, notifikationer og andre input, får system 2 svære arbejdsbetingelser, og system 1 vil gerne tage over med beslutninger, som er styret af vores følelser, fx ”Det der orker jeg ikke”. Vi opgiver at tage rationelle valg om, hvilke opgaver vi skal tage fat på eller sige nej til – og konsekvenserne er til at få øje på:
- Udsættelsesadfærd: Vi undgår ubevidst opgaver, som virker uoverskuelige
- Beslutningstræthed: Hurtige og uovervejede valg, fordi hjernen er udmattet
- Manglende fokus: Du har alt for mange åbne sager i hovedet
Du kan ikke multitaske
Forestil dig, at du du sidder og skriver på en rapport, mens du samtidigt lige tjekker mails, svarer på et spørgsmål fra din kollega og skifter musik på Spotify! Pludselig kan du se dig selv stirre tomt på skærmen, mens du undrer dig over, hvorfor du har tabt tråden, og hvad du i grunden var i gang med. Resultat: Din kaffe nåede at blive kold – og rapporten blev aldrig gjort færdig.
Så at multitasking skulle være effektivt, er en myte! Faktisk viser forskning fra Stanford University, at ”multitaskere” er dårligere end andre til at filtrere information, huske detaljer og skifte mellem opgaver. Produktiviteten kan falde med op til 40% – og risikoen for fejl stiger markant.
Effektive beslutninger og et samlet overblik
Et godt arbejdsflow handler om at give hjernen de bedste arbejdsbetingelser. Det betyder blandt andet at få klaret de små opgaver med det samme, når de opstår – vi kalder det Gør det nu-princippet – og at samle alle andre opgaver ét sted, så hjernen ikke skal bruge energi på at forsøge at skabe overblik hele tiden.
Når du forstår hjernens begrænsninger og respekterer dem, kan du træffe flere og bedre beslutninger – og skabe bedre overblik over de ting, du skal arbejde med. Det vil reducere dit oplevede arbejdspres og øge din produktivitet, fordi du simpelthen får mere fra hånden.
Gode arbejdsvaner starter med små justeringer – og når du oplever den positive effekt, er du på vej mod at gøre det til en ny vane! Har du brug for hjælp til at komme i gang, så står vi klar.
I næste del ser vi på, hvordan du konkret kan planlægge din tid og skaber rammer for at arbejde mere fokuseret.
Vores job er at gøre dig bedre til dit!