Fokuseret eller fortabt: De skjulte omkostninger ved multitasking

Har du tænkt over, hvorfor multitasking kan føles som en nødvendighed for at nå det hele? Forskning har i årevis peget på, at vores hjerner ikke er så gode til at jonglere med flere opgaver samtidigt, som vi måske tror – og faktisk kan det have store konsekvenser for både vores trivsel og produktivitet.

Forestil dig din opmærksomhed som lyskeglen fra en pandelampe. Du kan oplyse et begrænset område ad gangen, men hvis du forsøger at sprede lyskeglen for meget, bliver det sværere at se noget som helst klart. At forsøge at sprede sin opmærksomhed på flere opgaver virker på samme måde; Det føles måske som om, vi får klaret noget mere – men vi spilder i stedet tiden og gør os selv mindre effektive.

Et forsøg ved det amerikanske Carnegie Mellon University kastede lys på, hvordan multitasking påvirker hjernens aktivitet. I forsøget kørte deltagerne bil i en simulator og fik så pludselig også andre opgaver. Resultatet var skræmmende: Store dele af hjernen, der før havde været engageret i kørslen, blev nu næsten slukket. Forsøget illustrerer, hvor svært det er for hjernen at skifte mellem opgaver og holde samme niveau af fokus.

At skifte fokus på arbejdet, når man bliver forstyrret af kolleger eller beskeder, tager kun et splitsekund, men at vende tilbage til den oprindelige opgave kan tage lang tid. Hjernen beholder samtidigt dele af sit engagement i den tidligere opgave, hvilket begrænser dens evne til at fokusere helt på noget nyt. Kontinuerlige afbrydelser kan derfor gradvist nedsætte hjernens kapacitet og påvirke både kognitive evner, hukommelse og præstation.

Et andet problem er, at de negative konsekvenser af multitasking forværres med tiden. På grund af de mange skift i fokus mister du gradvist skarphed og præcision. Du gør ganske enkelt dig selv lidt mindre intelligent! Hjernens evne til at lagre oplevelser fungerer optimalt, når du er i en tilstand af fuldstændig koncentration, så du reducerer altså din evne til at huske, når du multitasker.

Når vi dagligt hjælper folk med at stoppe deres tendens til multitasking, så sker det ved at indarbejde nogle af de gode råd, som findes fra eksperter og i forskningen. Her er nogle af de vigtigste anbefalinger, som vi gerne giver videre – fordi de forbedrer sin arbejdsfacon, så det styrker både din trivsel og produktivitet:

  1. En ting ad gangen: Glem idéen om at jonglere med flere opgaver samtidigt. Udvælg i stedet den, som er allervigtigst lige nu, og giv den din fulde opmærksomhed, inden du går videre til den næste.
  2. Skab fokusområder: Forsøg at etablere zoner, hvor du kan arbejde uden forstyrrelser. Det kan både være fysiske steder eller planlagte tidspunkter, hvor du forpligter dig til at undgå afbrydelser fra både kollegaer, mails og telefon.
  3. Skru ned for teknologien: Vores værktøjer er uundværlige, men kan også være kilden til konstante afbrydelser. Sluk for alle notifikationer, som forstyrrer dig unødvendigt – og tjek i stedet op på alt det nye, når det passer dig.
  4. Husk pauser: Regelmæssige pauser genoplader din hjerne, og selv korte pauser, som giver hjernen lov til at koble fra, kan forebygge træthed og forbedre din evne til at fokusere – så husk pauserne.
  5. Træn din hjerne: Du kan træne din evne til at holde fokus. Med simple teknikker som mindfulness eller meditation forbedrer du din koncentrationsevne og mindsker lysten til multitasking.

Gør dig selv en tjeneste og få disse råd til at blive hverdag. Det vil give dig en arbejdsfacon, som ikke kun forbedrer dine præstationer, men også din trivsel på arbejdet. Og husk, når du næste gang føler et stærkt behov for at løse flere opgaver samtidigt, at en mere fokuseret strategi giver bedre resultater.

Har du brug for råd og vejledning, er du altid velkommen.
Vores job er at gøre dig bedre til dit!

Søg

Kategorier

Tilmelding

Modtag vores månedlige nyhedsbrev med viden om effektive arbejdsvaner og et bæredygtigt arbejdsliv.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.